Vypadávanie vlasov - 6 tipov ako si udržať zdravé vlasy

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy. Vypadávanie vlasov predstavuje problém, ktorý paradoxne netrápi v dnešnej dobe iba mužov, ale aj ženy. V tomto článku sa pozrieme podrobnejšie na to, čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov, aké vitamíny a minerály môžu pomôcť na rast vlasov. A v ďalšom článku si rozoberieme prečo siahnuť radšej po prírodných šampónoch a ktoré bylinky hľadať v prípravkoch pre starostlivosť o vlasy podľa typu vašich vlasov (kučeravé vlasy, vlasy suché, vlasy mastné, bez objemu, problém s lupinami, riedkymi vlasmi).

 

vypadavanie_vlasov_pangreen_2

 

Hormonálne problémy


Hormonálne problémy sa môžu objaviť z rôznych dôvodov. Ľudia, ktorí trpia obezitou alebo sa nesprávne stravujú, sú vystavení riziku vzniku hormonálnej nerovnováhy, ako je uvedené nižšie, čo vedie k predčasnému vypadávaniu vlasov.

Ochorenie štítnej žľazy
Bežnou príčinou ochorenia štítnej žľazy je nedostatok jódu alebo autoimunitné ochorenie nazývané Hashimotova tyreoiditída. Obidve môžu zvýšiť riziko vypadávania vlasov.

Abnormality cukru
Inzulín je hormón uvoľňovaný pri konzumácii cukru alebo jednoduchých uhľohydrátov (ktoré sa rozkladajú na cukor). Osoby, ktoré konzumujú potraviny s vysokým obsahom cukru a vysokým obsahom uhľohydrátov, majú zvyčajne vyššie hladiny inzulínu, ako je jej obvyklá hladina. Môže to nielen viesť k obezite, ale môže to tiež spôsobiť inzulínovú rezistenciu, stav, ktorý zvyšuje riziko vypadávania vlasov. Čistenie vašej stravy a dosiahnutie optimálnej hmotnosti vám pomôže vyhnúť sa týmto abnormalitám.

Abnormálny testosterón
Ako muži starnú, hladiny testosterónu klesajú. Ak máte nadváhu alebo cukrovku alebo užívate lieky na chronické bolesti, to všetko môže prispieť k zníženiu hladiny testosterónu. To môže mať za následok predčasné vypadávanie vlasov. Ženy môžu trpieť taktiež na zvýšenú hladinu testosterónu, najmä ak je ich hladina inzulínu zvýšená (ako dôsledok konzumácie príliš veľkého množstva cukru). To často vedie k vypadávaniu vlasov.

Estrogénová nerovnováha
Riziko predčasného vypadávania vlasov zvyšuje estrogénová nerovnováha. Ženy s nadváhou alebo obezitou sú vystavené zvýšenému riziku, pretože tukové tkanivo vylučuje ďalší estrogén, ktorý môže ovplyvniť ženský cyklus a celkovú hormonálnu rovnováhu.

 

Tráviace problémy


Problémy s trávením sú bežné u osôb s predčasným vypadávaním vlasov. Ľudia s črevnými problémami majú často zníženú absorpciu dôležitých vitamínov a minerálov. Medzi bežné príznaky nezdravého čreva patrí nadúvanie čriev a abnormality čriev, ako je častá hnačka.

Nadúvanie je zvyčajne príznakom potravinovej neznášanlivosti. „Ľudia neprodukujú plyn“. Črevné baktérie v našich črevách, ak sú kŕmené určitými potravinami, však budú mať za následok tvorbu plynu. Najbežnejšou potravinou, pre ktorú sa môže vyvinúť neznášanlivosť, sú pšeničné výrobky (t. J. Lepok), mliečne výrobky (laktóza, kazeín), kukurica (kukuričný sirup, maltodextrín), sója a niektoré typy zeleniny (brokolica, karfiol, ružičkový kel). Okrem vyhýbania sa takýmto spúšťacím potravinám môže byť užitočná aj optimalizácia zdravia čriev pomocou tráviacich enzýmov a probiotík.

Chronická hnačka môže byť tiež spôsobená bežnými potravinovými spúšťačmi, ktoré môžu mať za následok nerovnováhu v črevách. Znovu môžu byť užitočné tráviace enzýmy a probiotiká.

 

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak, tiež známy ako hypertenzia, je dobre známym rizikovým faktorom pre srdcové choroby, ochorenia obličiek a mozgovú príhodu. Zvyšuje to však aj riziko vypadávania vlasov u mužov a žien. Je dôležité prijať opatrenia na zvrátenie alebo aspoň kontrolu vysokého krvného tlaku. Ak máte vysoký krvný tlak, poraďte sa so svojím lekárom.

 

Slabá strava

Zlá strava môže mať za následok podvýživu a zníženú absorpciu vitamínov a minerálov, čo môže prispieť k predčasnému vypadávaniu vlasov. Zameranie sa na vyváženú stravu je nevyhnutné na zabezpečenie konzumácie primeraných vitamínov a minerálov. 

 

vitaminy_na_vlasy_pangreen

 

Vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť pri vypadávaní vlasov

 

Kolagén

Kolagénové doplnky obsahujú širokú škálu aminokyselín potrebných pre rast vlasov, ako aj pre zdravie pokožky, šliach a kostí. Sú vynikajúcou voľbou pri problémoch s vypadávaním vlasov. Odporúčaná dávka: podľa pokynov na štítku.

 

Železo

Ženy mladšie ako 50 rokov majú v porovnaní s mužmi väčšie riziko vzniku nedostatku železa. Chudokrvnosťou ale môžu trpieť obe pohlavia, najmä ak strata železa vyplýva z problémov s tráviacim systémom. Podľa štúdie v odbore Fyziológia a farmakológia kože, nízka hladina železa zvyšuje riziko rutinného vypadávania vlasov. Je dôležité, aby Váš lekár vyhodnotil príčinu nedostatku železa a po jej stanovení by sa malo zvážiť doplnenie železa. Užívanie železa s vitamínom C pomáha zvyšovať absorpciu. Pred užitím sa poraďte so svojím lekárom.

 

Vitamín D


Takmer štyria z piatich ľudí na celom svete, vrátane pacientov zo slnečnej južnej Kalifornie, trpia nedostatkom vitamínu D. Nízke hladiny vitamínu D sú spojené so zvýšeným rizikom mnohých zdravotných stavov od slabých kostí a svalových bolestí po rôzne druhy rakoviny. Nie je žiadnym prekvapením, že hladina vitamínu D v krvi je tiež dôležitá pre zdravú pokožku a vlasy. Štúdie preukázali, že nízke hladiny vitamínu D sú spojené so zvýšeným rizikom alopécie areata a že jeho doplnenie môže znížiť jej rozsah aj po prepuknutí, podľa štúdie v klinickej a experimentálnej medicíne.

 

Omega-3 mastné kyseliny


Podľa štúdií môžu byť prospešné aj omega-3 mastné kyseliny. Štúdia z roku 2015 v časopise Journal of Cosmetic Dermatology dospela k záveru, že esenciálne mastné kyseliny zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii vypadávania vlasov. Štúdie na zvieratách preukázali podobné nálezy.

 

Adaptogény, ktoré môžu pomôcť pri vypadávaní vlasov

Rhodiola a ashwagandha sú dva bežné adaptogény, ktoré môžu tiež pomôcť. Adaptogény pomáhajú telu v období stresu vyrovnávaním hormónov. Predpokladá sa, že sa jedná o mechanizmus, ktorý pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov.

 

Bylinné preparáty proti vypadávaniu vlasov

Medzi byliny, ktoré sa veľmi často používajú pri problémoch s vypadávaním vlasov, je možné zaradiť napr. lopúch, ktorý sa vo forme za studena lisovaného oleja - Lopúchový olej -  užíva vnútorne, ale taktiež sa nanáša aj zvonku na postihnuté miesta, taktiež za zmienku stojí Ricínový olej, ktorý podporuje rast vlasov, ale aj mihalníc. Ďalšími bylinkami, ktoré bojujú proti vypadávaniu vlasov je napr. žihľava, chmeľ, či rozmarín, ktoré môžete nájsť spoločne s lopúchom a ďalšími bylinami v bylinnom preparáte Vlasy S , ktorý sa pomocou rozprašovača (ten je súčasťou balenia) strieka priamo na vlasy a pokožku hlavy. Pri probléme s vypadávaním vlasov je vhodné problém riešiť na "oboch frontoch" - čiže vnútorne aj zvonku. Preto je vhodné doplniť užívanie prípravkov na vonkajšie použitie s tými, čo sa užívajú vnútorne, napr. ako kapsulky Vlasy, či doplnok výživy Vlasy, pokožka, nechty, ktoré predstavujú komplex vitamínov a minerálov pre zdravie vašich vlasov.

 

V ďalšom článku si rozoberieme prečo siahnuť radšej po prírodných šampónoch a ktoré bylinky hľadať v prípravkoch pre starostlivosť o vlasy podľa typu vašich vlasov (kučeravé vlasy, vlasy suché, vlasy mastné, bez objemu, problém s lupinami, riedkymi vlasmi).

 

Zdroje:

Tento článok napísal Eric Madrid MD, ABIHM, ktorý je certifikovaný Americkou radou pre rodinné lekárstvo a Americkou radou integratívnej holistickej medicíny. Je autorom predpisu vitamínu D, liečivej sily slnka. Madrid absolvoval Štátnu lekársku fakultu v štáte Ohio. Je partnerom spoločnosti Rancho Family Medical Group a svoju prax vykonáva v Menifee v Kalifornii.

  • Skin Appendage Disord. 2017 Aug;3(3):166-169. doi: 10.1159/000462981. Epub 2017 Apr 27. (biotin and hair loss)
  • Int J Trichology. 2016 Apr-Jun;8(2):73-7. doi: 10.4103/0974-7753.188040.
  • Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(2):101-7. doi: 10.1159/000346698. Epub 2013 Feb 20. (Iron and hair loss)
  • J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Jul;32(7):1214-1221. doi: 10.1111/jdv.14987. Epub 2018 May 18. (Vitamin D and alopecia areata)
  • Clin Exp Med. 2018 Nov;18(4):577-584. doi: 10.1007/s10238-018-0511-8. Epub 2018 Jun 4. (Vitamin D and the severity of AA)
  • J Drugs Dermatol. 2016 Oct 1;15(10):1235-1237. (Zinc and hair loss)
  • J Cosmet Dermatol. 2015 Mar;14(1):76-82. doi: 10.1111/jocd.12127. Epub 2015 Jan 8. (Essential fatty acids and hair loss)
  • J Med Primatol. 2017 Oct;46(5):248-251. doi: 10.1111/jmp.12271. Epub 2017 May 2.
  • Lee BH, Lee JS, Kim YC. Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. Toxicological Research. 2016;32(2):103-108. doi:10.5487/TR.2016.32.2.103.
  • Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicological Research. 2014;30(4):297-304. doi:10.5487/TR.2014.30.4.297.
  • Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21. Rosemary helps hair growth

Tento blog nie je určený na diagnostiku, liečbu alebo lekárske poradenstvo. Obsah poskytovaný na tomto blogu slúži len na informačné účely. Konzultujte so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom akékoľvek zdravotné možnosti týkajúce sa diagnostiky alebo liečby. Informácie na tomto blogu by sa nemali považovať za náhradu za poradenstvo zo strany zdravotníckeho personálu. Nároky týkajúce sa konkrétnych produktov v rámci tohto blogu nie sú schválené na diagnostiku, liečbu alebo prevenciu chorôb.